60 jaar REX

Cafetaria’s die hun 60-jarig bestaan vieren, dat komt niet zoveel voor.
In Delfzijl viert cafetaria REX dat jubileum.


Het was juni 1957 toen de heer Smit uit Uithuizen het idee kreeg om een cafetaria te beginnen in Delfzijl. Het echtpaar Smit had twee dochters en onlangs waren die dochters in de cafetaria Delfzijl om een bezoek te brengen aan hun ouderlijk huis. 


Dit is het verhaal van dochter Tinés: ‘Onze ouders besloten in 1957 iets anders te gaan doen, en dat werd dus een cafetaria, in Delfzijl dat sterk in opkomst was, de soda en kabelfabriek waren er al, maar er kwam een aluminiumfabriek en er was nog meer industrie in oprichting, dus goede vooruitzichten. Dat hadden ze goed bedacht, want nadat de cafetaria op 6 juni was geopend duurde het maar een jaar toen er werd gevraagd: “kunt U lunchpakketten verzorgen voor mensen die moeten overwerken in de bouw?” Dat gebeurde met hulp van bakker Pilon voor het brood, en Hillenga (een paar huizen naast ons ) voor beleg. Dat werd op de vreemdste tijden besteld omdat een betonstort nu eenmaal niet gestopt kon worden. Toen kwam de vraag, “kunt U ook warme maaltijden verzorgen?” Ja hoor en dus werd er achter het huis in de tuin, waar een soort afdak was, provisorisch een extra “ keuken” ingericht (daar waar nu de kegelbanen zijn). Dat breidde zich uit want ook voor de aanleg van de nieuwe weg van Groningen naar Delfzijl werd er regelmatig beton gestort en dus maaltijden bezorgd. Uiteindelijk soms wel voor 250 personen per dag, en soms ook nog twee keer lunchpakketten.’


‘Dat hield op, en dus kreeg vader een nieuw idee: ik ga een bunker onder aan de dijk huren, en dat werd dus de ijs-grot. Maar toen de weg klaar was en de aluminiumfabriek er stond hadden we een extra keuken die leeg stond, en dus een ander idee, we gaan frites voorbakken voor collega’s. Dat begon langzaam maar breidde zich steeds meer uit en het werd uitgeleverd via de Horecagroothandel Lens aan het Kattendiep in Groningen. En daar kwam Bert Maat in beeld. Bert werkte bij drankenhandel Robertus en bezorgde dus de frisdranken bij ons. Doordat het zo druk werd met de vraag naar de voorgebakken frites werd er zelfs ‘s nachts door gebakken. Bert wilde graag wat bijverdienen en zo kwam hij in de weekenden en soms door de week ons versterken. Dat werd lichamelijk te zwaar voor hem en toen is hij voor vier dagen in de week vertegenwoordiger van Smiths chips geworden (zakjes chips met nog een los zakje zout erin). De vraag naar frites was zo groot geworden dat we niet meer aan de vraag konden voldoen ( soms 450 kilogram per dag) en uiteindelijk kon moeder het lichamelijk ook niet meer aan. Er werd besloten de zaak van de hand te doen. Bert draaide de laatste maanden full time mee en zijn vrouw Antje soms ook. Op 1 december 1967 was het een feit Bert nam de zaak over. Wij verhuisden naar Waterstraat 76. Vader en ik hebben de decembermaand nog meegedraaid, om ze door de drukke periode te helpen. Vader zou vanaf 1 februari de leiding geven aan de nieuwe fritesgroothandel die werd opgepakt door de fa. Lenz in Groningen. Helaas is vader op 1 februari 1968 opgenomen na een hartaanval en op 10 februari overleden. Hij heeft niet meer mee kunnen maken hoe goed Bert het heeft gedaan. Moeder is in 1972 opgenomen in Huize Solwerd tot 1995 maar ging zeker nog één keer per jaar met een taxibusje naar Rex, en dan genoot ze.’


‘Op 6 juni 2017 bestond Rex precies 60 jaar, en nog steeds onder dezelfde naam, welk bedrijf kan dat nu nog zeggen. Wij zijn trots op Bert Maat wat hij van REX heeft gemaakt en we wensen Wiljan en Harma ook alle succes toe.’


Tijden zijn veranderd en inmiddels wordt REX gerund door de derde eigenaar. Deze eigenaar is ook geen onbekende in Delfzijl. Wiljan van Nieuwpoort heeft meerdere zaken gehad, voornamelijk in de vishandel. “We zijn blij dat wij zo’n kleine 3 jaar geleden in de zaak zijn gestapt,”aldus van Nieuwpoort. “REX was altijd al een begrip in Delfzijl en omgeving. We doen dagelijks ons uiterste best om de goede naam van de zaak hoog te houden.”


Omdat, door de veranderingen in het centrum, het noodzakelijk was om de viswinkel aan de Vennen te sluiten kreeg van Nieuwpoort het briljante idee om vis te gaan verkopen bij REX. En dat blijkt een groot succes. Vele klanten hebben de weg naar de cafetaria gevonden en halen er nu naast patat, snacks en hamburgers óók lekkerbekjes en kibbeling. REX is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf dat van alle markten thuis is. Feesten en Partijen tot 60 personen, menu’s meenemen of gelijk opeten, lunches voor thuis of op het werk, the best burgers in Town, broodjes met of zonder vis, uitsmijters en huisgemaakte soep. “Ook verzorgen wij de catering bij bedrijven maar ook voor particulieren. Dus hebben mensen een feestje of een andere bijeenkomst dan zorgen wij graag voor het eten.”





Home

U kunt bij Cafetaria Rex terecht voor de snelle afhaalhap, zoals ‘fish & chips of andere snacks. Wie wat meer tijd heeft, kan komen lunchen of dineren. De uitgebreide menukaart biedt onder meer dagelijkse specialiteiten en vers bereidde vis, vers gebakken broodjes, snacks, uitsmijters en huisgemaakte soep. Cafetaria Rex vindt duurzaamheid en gezonde bereiding van producten belangrijk. Dat ziet u en dat proeft u. Overwerken? Eten op het werk? Zakenlunch? Kies bewust voor lekker, gezonder, duurzaam en kwaliteit: Ga naar Cafetaria Rex

Contact Details

Willekeurige foto's

Laatste Tweets

Volg ons